Myjki do żywności usuwają zarazki, bakterie, wirusy, drobnoustroje z powierzchni owoców, warzyw, mięsa, także oczyszczają warzywa z pestycydów. Mogą być to urządzenia bazujące na technologii elektrolitycznej lub myjki ozonowo-ultradźwiękowe.
Myjka do owoców i warzyw jest bardzo prosta w obsłudze. Wystarczy umieścić urządzenie w wodzie razem z oczyszczanymi przedmiotami i włączyć myjkę na kilka minut, po wyjęciu z wody produkty są gotowe do spożycia.
Warto dbać o jakość spożywanej żywności - jak pokazują raporty Najwyższej Izby Kontroli żywność w Polsce nie jest dobrej jakości, dochodzi nawet do fałszerstw z nią związanych. Nagminnie stosowane są konserwanty, pestycydy i środki chemiczne mające zwiększyć plony.
Myjki do żywności
Myjka wykorzystująca technologię elektrolityczną
Technologia elektrolizy umożliwia wielopoziomowe oczyszczanie żywności. W trakcie działania urządzenia w wodzie powstają jony hydroksylowe (OH-) oraz wodór molekularny (H₂), które w połączeniu z naturalnymi minerałami obecnymi w wodzie tworzą silnie oczyszczające środowisko o właściwościach antybakteryjnych i antyoksydacyjnych. Proces ten odbywa się bez udziału toksycznych substancji, ozonu czy chemicznych dodatków, dzięki czemu jest w pełni bezpieczny dla zdrowia i przyjazny dla środowiska.
Co ważne, ta metoda nie narusza struktury składników odżywczych, co odróżnia ją od ozonatorów, które mogą obniżać wartość odżywczą produktów. Zastosowane elektrody cechują się wysoką trwałością i skutecznością, a zintegrowany system urządzenia zapewnia optymalne parametry pH i potencjału Redox, kluczowe dla efektywnej detoksykacji. Dzięki temu myjka Food Cleaner DUO stanowi jedną z najbezpieczniejszych i najbardziej neutralnych metod oczyszczania żywności dostępnych na rynku.
Food Cleaner DUO to doskonały następca myjek ozonowo - ultradźwiękowych nie posiadający typowych dla nich wad jak np. ograniczona trwałość wysokonapięciowych elektrod czy wytwarzanie ozonu który jest toksyczny w wyższych stężeniach.

Myjka ozonowa
Ozonowanie jest uważane za skuteczną metodę dezynfekcji, ponieważ ozon jest bardzo silnym utleniaczem i szybko reaguje z substancjami organicznymi. Ponadto, po zakończeniu procesu ozonowania, ozon szybko ulega rozpadowi i zamienia się z powrotem w tlen, co oznacza, że nie pozostaje żadna substancja chemiczna ani toksyczny pozostały produkt dezynfekcji na żywności.
Ozonowanie jest stosowane w przemyśle spożywczym do dezynfekcji wody do picia, powietrza, powierzchni sprzętu, opakowań i samej żywności.
Myjka ultradźwiękowa
Ultradźwięki to fale dźwiękowe o częstotliwości powyżej 20 kiloherców, co oznacza, że są poza zakresem słyszalnym dla ludzkiego ucha. W porównaniu do dźwięków o niższych częstotliwościach, ultradźwięki mają krótsze długości fali i wyższą energię.
Ultradźwięki są stosowane w wielu dziedzinach, w tym w medycynie, przemyśle, badań naukowych i inżynierii. W medycynie, ultradźwięki są wykorzystywane do obrazowania narządów, diagnozowania chorób, leczenia skurczów mięśni, usuwania kamieni nerkowych i innych zastosowań. W przemyśle, ultradźwięki są stosowane do czyszczenia, spawania, cięcia, formowania, emulgowania i innych procesów.