Wady ozonowania żywności
Wady ozonowania żywności

Wady ozonowania żywności

Generatory ozonu są przedstawiane jako idealny sposób na domową dezynfekcję. Nie jest to prawda - urządzenia te nie zapewniają w pełni skutecznego oczyszczania. Generatory ozonu są też niebezpieczne dla ludzi znajdujących się w pomieszczeniu gdzie pracuje klasyczny generator ozonu. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Wady ozonowania żywności mają duże przełożenie na nasze zdrowie.

  1. Co to jest ozon?
  2. Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
  3. Ozonowanie żywności - wady
  4. Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?
  5. Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
  6. Dlaczego lepiej używać myjki ozonowo-ultradźwiękowej niż ozonatora?
     

Co to jest ozon?

Ozon to gaz, który został odkryty już w 1840 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schonbeina, jako trujący i niebezpieczny, a już w 1873 roku nastąpił przełom ukazujący niezwykłe właściwości ozonu w unicestwianiu drobnoustrojów, dezynfekowaniu przedmiotów i oczyszczaniu produktów spożywczych (ozonowanie owoców, ozonowanie warzyw, ozonowanie mięsa). Ozonowanie żywności wady ma podobnie jak i zalety. W wyniku tych dwóch sprzecznych informacji często padają pytania, czy ozon jest bezpieczny dla człowieka i jak go stosować, by sobie nie zaszkodzić? 

 

Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?

Na rynku roi się od urządzeń ozonujących pomieszczenia, wodę, żywność czy przedmioty. Ciężko jest nadążyć za wprowadzanymi co chwilę nowościami i ulepszeniami, służącymi bezpieczeństwu i zdrowiu. Zaufanie, jakim obdarowujemy sprzedawców jest czasami zbyt duże. Według sprzedawców generatory ozonu mają zastosowanie w ozonowaniu pomieszczeń, pozwalają na ozonowanie wody, żywności i powietrza, a jak to się mówi: ‘jak urządzenie jest do wszystkiego to urządzenie jest do niczego’. Dlatego dziś chcemy rozprawić się z wszelkimi mitami na temat ozonu i pomóc w podjęciu najlepszej decyzji. Napiszemy też jakie są wady ozonowania żywności i dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa taka jak na zdjęciu poniżej jest dużo lepszą metodą oczyszczania produktów spożywczych.

 

Myjka ozonowo-ultradźwiękowa

Myjka do żywności Milerd Detoxer - alternatywa dla klasycznego ozonatora

 

Ozonowanie żywności - wady

Wiemy już, że ozon w odpowiednim stężeniu pomaga w walce z bakteriami, wirusami, jajami pasożytów i zarodnikami grzybów. Ozonowanie produktów spożywczych likwiduje pleśń, przykre zapachy i inne drobnoustroje pozostawiając wartości odżywcze w nienaruszonym stanie. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Klasyczne generatory ozonu jak i proces ozonowania muszą być ściśle dopasowane do potrzeb, a tu często pojawia się problem – kupując generator ozonu często z braku wiedzy nie zwracamy uwagi na ilość generowanego gazu narażając się nieświadomie na niebezpieczeństwo. Takiego problemu nie ma w przypadku myjek ozonowo-ultradźwiękowych.

 

Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?

Nie wszystkie urządzenia oczyszczające z użyciem ozonu są niebezpieczne dla ludzi. Urządzenia oczyszczające żywność i przedmioty z wykorzystaniem ozonu w niskich stężeniach (takie jak myjki ozonowo-ultradźwiękowe) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Ozonowanie żywności z taką myjką wykorzystującą niskie stężenie ozonu jest w 100% bezpieczne i zapewnia wysoką skuteczność w granicach 93-99% dzięki wykorzystaniu też technologii ultradźwiękowej, która jest powszechnie wykorzystywana do sterylizacji choćby w szpitalach. Nowsze modele myjek (nowe myjki Milerd Detoxer) posiadają nawet możliwość automatycznego dozowania ozonu stosownie do potrzeb. Ozon w takim urządzeniu jest dozowany zgodnie z zapotrzebowanie produkuje gaz w zależności od wybranego programu nie przekraczając granicy bezpieczeństwa. Niweluje to wszelkie wady ozonowania żywności występujące w klasycznych generatorach ozonu. Myjka ozonowo ultradźwiękowa do żywności pozwala skutecznie usuwać pasożyty, bakterie, drobnoustroje, wirusy, pozwala też na oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów

 

Ozonowanie żywności

 

Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa?

Wiele osób błędnie uznaje, że między generatorem ozonu (klasyczny ozonator żywności), a myjką ozonowo-ultradźwiękową nie występują różnice. Jest ich wiele, oto one:

  • Główną cechą myjek ozonowo-ultradźwiękowych jest skuteczność oczyszczania żywności i przedmiotów dzięki optymalnemu wykorzystaniu technologii ultradźwiękowej i procesu ozonowania.
  • Myjki ozonowo-ultradźwiękowe zapewniają bezpieczeństwo użytkowania w przeciwieństwie do generatorów ozonu, które wytwarzają szkodliwy ozon w olbrzymich ilościach.
  • Myjka Detoxer to urządzenie, które nie spowoduje żadnych uszczerbków jeśli chodzi o wartości odżywcze mytych produktów. Co do innych generatorów ozonu mamy pewne wątpliwości – nadmiar tego gazu powoduje przebarwienia, pogorszenie się koloru i smaku oraz ubytki w minerałach i witaminach. Co istotne składników odżywczych nie usuwa tylko myjka Milerd Detoxer co potwierdzają badania laboratoryjne. Starsze myjki takie jak Food Cleaner i jego liczne kopie nie posiadają takich badań.
  • Kolejną zaletą myjki do żywności jest właśnie moduł generujący ozon za każdym razem, kiedy urządzenie pracuje. Niestety w tradycyjnych ozonatorach gaz musi być systematycznie nabijamy, co jest dużą niedogodnością. W myjkach ozonowo ultradźwiękowych nie ma tego problemu.
  • Bezprzewodowa myjka do żywności jest niedużych rozmiarów - łatwa w transporcie, posiada wbudowany akumulator, dzięki któremu pozawala na wiele cykli oczyszczania bez ładowania.
  • Jedną z największych różnic, jakie dzielą te urządzenia jest technologia Megasonic Cleaning zastosowana w myjce ozonowo-ultradźwiękowej Milerd Detoxer. To działanie ultradźwięków o 30-krotnie większej częstotliwości drgań niż w pozostałych myjkach ultradźwiękowych, dużo delikatniejsze i dokładniejsze, a w połączeniu z procesem ozonowania zapewnia niezwykle wysoką skuteczność w oczyszczaniu mytych produktów. Co istotne Megasonic Cleaning jest wykorzystywane tylko w myjce marki Milerd. Starsze modele myjek produkowane poza Europą nie posiadają tej zaawansowanej funkcji.

 

Oczyszczanie żywności

 

Dlaczego lepiej używać myjki ozonowo-ultradźwiękowej niż ozonatora?

Jeśli zależy nam na skutecznym oczyszczaniu technologia ozonowo-ultradźwiękowa z wykorzystaniem oczyszczania megasonicznego Megasonic Cleaning jest najskuteczniejszą metodą. Zdecydowanie lepszą i bezpieczniejszą niż klasyczny generator ozonu. Ozonowanie żywności wady ma, ale dzięki nowoczesnej technologii w myjkach ultradźwiękowych nie mają one znaczenia. W pełni zautomatyzowane urządzenia myjące takie jak Milerd Detoxer to doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zależy na skuteczności oczyszczania i nie mają czasu zgłębiać lektur i wiadomości na temat procesu ozonowania produktów spożywczych. Myjka ozonowo-ultradźwiękowa Detoxer z wysoką dokładnością dopasowuje program mycia, starannie oczyszczając nie tylko żywność, ale również dziecięce smoczki i zabawki, przedmioty kuchenne takie jak deski do krojenia, biżuterię, czy też okulary. Usunie wirusy, bakterie, jaja pasożytów, pestycydy, pleśń, metale ciężkie pozostawiając wszystkie składniki odżywcze i witaminy.

 

Myjka ozonowo ultradźwiękowa

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl