SR Tech
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Oferta

Wady ozonowania żywności

blog SRTech

Generatory ozonu są przedstawiane jako idealny sposób na domową dezynfekcję. Nie jest to prawda - urządzenia te nie zapewniają w pełni skutecznego oczyszczania. Generatory ozonu są też niebezpieczne dla ludzi znajdujących się w pomieszczeniu gdzie pracuje klasyczny generator ozonu. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Wady ozonowania żywności mają duże przełożenie na nasze zdrowie.

  1. Co to jest ozon?
  2. Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
  3. Ozonowanie żywności - wady
  4. Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?
  5. Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa jest lepsza niż zwykły ozonator
  6. Dlaczego lepiej używać myjki Food Cleaner DUO niż ozonatora?
     

Co to jest ozon?

Ozon to gaz, który został odkryty już w 1840 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schonbeina, jako trujący i niebezpieczny, a już w 1873 roku nastąpił przełom ukazujący niezwykłe właściwości ozonu w unicestwianiu drobnoustrojów, dezynfekowaniu przedmiotów i oczyszczaniu produktów spożywczych (ozonowanie owoców, ozonowanie warzyw, ozonowanie mięsa). Ozonowanie żywności wady ma podobnie jak i zalety. W wyniku tych dwóch sprzecznych informacji często padają pytania, czy ozon jest bezpieczny dla człowieka i jak go stosować, by sobie nie zaszkodzić? 

 

Myjka Food Cleaner

Myjka ozonowo-ultradźwiękowa Food Cleaner pierwszej generacji

 

Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?

Na rynku roi się od urządzeń ozonujących pomieszczenia, wodę, żywność czy przedmioty. Ciężko jest nadążyć za wprowadzanymi co chwilę nowościami i ulepszeniami, służącymi bezpieczeństwu i zdrowiu. Zaufanie, jakim obdarowujemy sprzedawców jest czasami zbyt duże. Według sprzedawców generatory ozonu mają zastosowanie w ozonowaniu pomieszczeń, pozwalają na ozonowanie wody, żywności i powietrza, a jak to się mówi: ‘jak urządzenie jest do wszystkiego to urządzenie jest do niczego’. Dlatego dziś chcemy rozprawić się z wszelkimi mitami na temat ozonu i pomóc w podjęciu najlepszej decyzji. Napiszemy też jakie są wady ozonowania żywności i dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa (taka jak Food Cleaner na zdjęciu powyżej) czy myjka oparta o jony hydroksylowe (zdjęcie na dole) są dużo lepszymi metododami oczyszczania produktów spożywczych. 

 

Myjka Food Cleaner DUO

Myjka do żywności Food Cleaner DUO - alternatywa dla klasycznego ozonatora, nie wykorzystuje ozonu

 

Ozonowanie żywności - wady

Wiemy już, że ozon w odpowiednim stężeniu pomaga w walce z bakteriami, wirusami, jajami pasożytów i zarodnikami grzybów. Ozonowanie produktów spożywczych likwiduje pleśń, przykre zapachy i inne drobnoustroje pozostawiając wartości odżywcze w nienaruszonym stanie. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Klasyczne generatory ozonu jak i proces ozonowania muszą być ściśle dopasowane do potrzeb, a tu często pojawia się problem - kupując generator ozonu często z braku wiedzy nie zwracamy uwagi na ilość generowanego gazu narażając się nieświadomie na niebezpieczeństwo. Takiego problemu nie ma w przypadku myjek ozonowo-ultradźwiękowych.

 

Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?

Nie wszystkie urządzenia oczyszczające z użyciem ozonu są niebezpieczne dla ludzi. Urządzenia oczyszczające żywność i przedmioty z wykorzystaniem ozonu w niskich stężeniach (takie jak myjki ozonowo-ultradźwiękowe) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Ozonowanie żywności z taką myjką wykorzystującą niskie stężenie ozonu jest w 100% bezpieczne i zapewnia wysoką skuteczność w granicach 93-99% dzięki wykorzystaniu też technologii ultradźwiękowej, która jest powszechnie wykorzystywana do sterylizacji choćby w szpitalach. Myjki takie jak Food Cleaner pierwszej generacji posiadają nawet możliwość automatycznego dozowania ozonu stosownie do potrzeb. Ozon w takim urządzeniu jest dozowany zgodnie z zapotrzebowaniem - produkuje gaz w zależności od wybranego programu nie przekraczając granicy bezpieczeństwa. Niweluje to wszelkie wady ozonowania żywności występujące w klasycznych generatorach ozonu. Myjka ozonowo ultradźwiękowa do żywności pozwala skutecznie usuwać pasożyty, bakterie, drobnoustroje, wirusy, pozwala też na oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów

 

Ozonowanie żywności

 

Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa jest lepsza niż zwykły ozonator

Wiele osób błędnie uznaje, że między generatorem ozonu (klasyczny ozonator żywności), a myjką ozonowo-ultradźwiękową nie występują różnice. Jest ich wiele, oto one:

  • Główną cechą myjek ozonowo-ultradźwiękowych jest skuteczność oczyszczania żywności i przedmiotów dzięki optymalnemu wykorzystaniu technologii ultradźwiękowej i procesu ozonowania.
  • Myjki ozonowo-ultradźwiękowe zapewniają bezpieczeństwo użytkowania w przeciwieństwie do generatorów ozonu, które wytwarzają szkodliwy ozon w olbrzymich ilościach.
  • Kolejną zaletą myjki do żywności jest właśnie moduł generujący ozon za każdym razem, kiedy urządzenie pracuje. Niestety w tradycyjnych ozonatorach gaz musi być systematycznie nabijamy, co jest dużą niedogodnością. W myjkach ozonowo ultradźwiękowych nie ma tego problemu.
  • Bezprzewodowa myjka do żywności jest niedużych rozmiarów - łatwa w transporcie, posiada wbudowany akumulator, dzięki któremu pozawala na wiele cykli oczyszczania bez ładowania.
 
 

Oczyszczanie żywności

 

Dlaczego lepiej używać myjki Food Cleaner DUO niż ozonatora?

Kolejny urządzenie do dezynfekcji i oczyszczania żywności, które zaprezentujemy to Food Cleaner DUO. Jest to myjka bazująca na technologii jonów hydroksylowych. Urządzenie w ogóle nie wykorzystuje ozonu ani ultradźwięków. Jest to już trzecia wersja popularnej myjki Food Cleaner, ale pierwsza, w której zrezygnowano z użycia ozonu. Dużą nowością jest wprowadzenie dwóch działałających niezależnie modułów oczyszczających (stąd nazwa DUO). Czemu są dwa? Chodzi o to aby rozdzielić oczyszczanie owoców i warzyw od oczyszczania mięsa. Oba moduły oczyszczające działają identycznie więc w praktyce możemy ich też używać do oczyszczania dużej ilości owoców w większym pojemniku.

Jeśli zależy nam na skutecznym oczyszczaniu warto przyjerzeć się nowej generacji urządzeń wykorzystujących jony hydroksylowe. Technologia jonów hydroksylowych wykorzystywana w Food Cleaner DUO pozwala na wielokanałowe oczyszczanie produktów spożywczych. Powstające w trakcie pracy urządzenia jony hydroksylowe i wodór wraz z oddziaływaniem fizykochemicznym oraz związkami powstałymi z substancji mineralnych zawartych w wodzie pozwalają na niezwykle dokładne oczyszcznie produktów spożywczych. Technologia ta nie generuje toksycznych substancji i pozostawia nietknięte substancje odżywcze. Skuteczność została potwierdzona w badaniach laboratoryjnych. Elektrody pracujące w wodzie mają ogromną trwałośc w porównaniu do wysokonapięciowych wykorzystywanych przy produkcji ozonu. Antyoksydacyjne działanie powoduje zmniejszenie ryzyka alergii pokarmowych i zaburzeń metabolicznych wynikających z kontaktu z toksynami.  

Myjka Food Cleaner DUO to urządzenie, które nie spowoduje żadnych uszczerbków jeśli chodzi o wartości odżywcze mytych produktów. Co do innych generatorów ozonu mamy pewne wątpliwości - nadmiar tego gazu powoduje przebarwienia, pogorszenie się koloru i smaku oraz ubytki w minerałach i witaminach. 

 

Food Cleaner DUO

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl