Generatory ozonu są przedstawiane jako idealny sposób na domową dezynfekcję. Nie jest to prawda - urządzenia te nie zapewniają w pełni skutecznego oczyszczania. Generatory ozonu są też niebezpieczne dla ludzi znajdujących się w pomieszczeniu gdzie pracuje klasyczny generator ozonu. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Wady ozonowania żywności mają duże przełożenie na nasze zdrowie.
- Co to jest ozon?
- Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
- Ozonowanie żywności - wady
- Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?
- Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
- Dlaczego lepiej używać myjki ozonowo-ultradźwiękowej niż ozonatora?
Co to jest ozon?
Ozon to gaz, który został odkryty już w 1840 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schonbeina, jako trujący i niebezpieczny, a już w 1873 roku nastąpił przełom ukazujący niezwykłe właściwości ozonu w unicestwianiu drobnoustrojów, dezynfekowaniu przedmiotów i oczyszczaniu produktów spożywczych (ozonowanie owoców, ozonowanie warzyw, ozonowanie mięsa). Ozonowanie żywności wady ma podobnie jak i zalety. W wyniku tych dwóch sprzecznych informacji często padają pytania, czy ozon jest bezpieczny dla człowieka i jak go stosować, by sobie nie zaszkodzić?
Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
Na rynku roi się od urządzeń ozonujących pomieszczenia, wodę, żywność czy przedmioty. Ciężko jest nadążyć za wprowadzanymi co chwilę nowościami i ulepszeniami, służącymi bezpieczeństwu i zdrowiu. Zaufanie, jakim obdarowujemy sprzedawców jest czasami zbyt duże. Według sprzedawców generatory ozonu mają zastosowanie w ozonowaniu pomieszczeń, pozwalają na ozonowanie wody, żywności i powietrza, a jak to się mówi: ‘jak urządzenie jest do wszystkiego to urządzenie jest do niczego’. Dlatego dziś chcemy rozprawić się z wszelkimi mitami na temat ozonu i pomóc w podjęciu najlepszej decyzji. Napiszemy też jakie są wady ozonowania żywności i dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa taka jak na zdjęciu poniżej jest dużo lepszą metodą oczyszczania produktów spożywczych.
Myjka do żywności Milerd Detoxer - alternatywa dla klasycznego ozonatora
Ozonowanie żywności - wady
Wiemy już, że ozon w odpowiednim stężeniu pomaga w walce z bakteriami, wirusami, jajami pasożytów i zarodnikami grzybów. Ozonowanie produktów spożywczych likwiduje pleśń, przykre zapachy i inne drobnoustroje pozostawiając wartości odżywcze w nienaruszonym stanie. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Klasyczne generatory ozonu jak i proces ozonowania muszą być ściśle dopasowane do potrzeb, a tu często pojawia się problem – kupując generator ozonu często z braku wiedzy nie zwracamy uwagi na ilość generowanego gazu narażając się nieświadomie na niebezpieczeństwo. Takiego problemu nie ma w przypadku myjek ozonowo-ultradźwiękowych.
Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?
Nie wszystkie urządzenia oczyszczające z użyciem ozonu są niebezpieczne dla ludzi. Urządzenia oczyszczające żywność i przedmioty z wykorzystaniem ozonu w niskich stężeniach (takie jak myjki ozonowo-ultradźwiękowe) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Ozonowanie żywności z taką myjką wykorzystującą niskie stężenie ozonu jest w 100% bezpieczne i zapewnia wysoką skuteczność w granicach 93-99% dzięki wykorzystaniu też technologii ultradźwiękowej, która jest powszechnie wykorzystywana do sterylizacji choćby w szpitalach. Nowsze modele myjek (nowe myjki Milerd Detoxer) posiadają nawet możliwość automatycznego dozowania ozonu stosownie do potrzeb. Ozon w takim urządzeniu jest dozowany zgodnie z zapotrzebowanie produkuje gaz w zależności od wybranego programu nie przekraczając granicy bezpieczeństwa. Niweluje to wszelkie wady ozonowania żywności występujące w klasycznych generatorach ozonu. Myjka ozonowo ultradźwiękowa do żywności pozwala skutecznie usuwać pasożyty, bakterie, drobnoustroje, wirusy, pozwala też na oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów.
Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
Wiele osób błędnie uznaje, że między generatorem ozonu (klasyczny ozonator żywności), a myjką ozonowo-ultradźwiękową nie występują różnice. Jest ich wiele, oto one:
- Główną cechą myjek ozonowo-ultradźwiękowych jest skuteczność oczyszczania żywności i przedmiotów dzięki optymalnemu wykorzystaniu technologii ultradźwiękowej i procesu ozonowania.
- Myjki ozonowo-ultradźwiękowe zapewniają bezpieczeństwo użytkowania w przeciwieństwie do generatorów ozonu, które wytwarzają szkodliwy ozon w olbrzymich ilościach.
- Myjka Detoxer to urządzenie, które nie spowoduje żadnych uszczerbków jeśli chodzi o wartości odżywcze mytych produktów. Co do innych generatorów ozonu mamy pewne wątpliwości – nadmiar tego gazu powoduje przebarwienia, pogorszenie się koloru i smaku oraz ubytki w minerałach i witaminach. Co istotne składników odżywczych nie usuwa tylko myjka Milerd Detoxer co potwierdzają badania laboratoryjne. Starsze myjki takie jak Food Cleaner i jego liczne kopie nie posiadają takich badań.
- Kolejną zaletą myjki do żywności jest właśnie moduł generujący ozon za każdym razem, kiedy urządzenie pracuje. Niestety w tradycyjnych ozonatorach gaz musi być systematycznie nabijamy, co jest dużą niedogodnością. W myjkach ozonowo ultradźwiękowych nie ma tego problemu.
- Bezprzewodowa myjka do żywności jest niedużych rozmiarów - łatwa w transporcie, posiada wbudowany akumulator, dzięki któremu pozawala na wiele cykli oczyszczania bez ładowania.
- Jedną z największych różnic, jakie dzielą te urządzenia jest technologia Megasonic Cleaning zastosowana w myjce ozonowo-ultradźwiękowej Milerd Detoxer. To działanie ultradźwięków o 30-krotnie większej częstotliwości drgań niż w pozostałych myjkach ultradźwiękowych, dużo delikatniejsze i dokładniejsze, a w połączeniu z procesem ozonowania zapewnia niezwykle wysoką skuteczność w oczyszczaniu mytych produktów. Co istotne Megasonic Cleaning jest wykorzystywane tylko w myjce marki Milerd. Starsze modele myjek produkowane poza Europą nie posiadają tej zaawansowanej funkcji.
Dlaczego lepiej używać myjki ozonowo-ultradźwiękowej niż ozonatora?
Jeśli zależy nam na skutecznym oczyszczaniu technologia ozonowo-ultradźwiękowa z wykorzystaniem oczyszczania megasonicznego Megasonic Cleaning jest najskuteczniejszą metodą. Zdecydowanie lepszą i bezpieczniejszą niż klasyczny generator ozonu. Ozonowanie żywności wady ma, ale dzięki nowoczesnej technologii w myjkach ultradźwiękowych nie mają one znaczenia. W pełni zautomatyzowane urządzenia myjące takie jak Milerd Detoxer to doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zależy na skuteczności oczyszczania i nie mają czasu zgłębiać lektur i wiadomości na temat procesu ozonowania produktów spożywczych. Myjka ozonowo-ultradźwiękowa Detoxer z wysoką dokładnością dopasowuje program mycia, starannie oczyszczając nie tylko żywność, ale również dziecięce smoczki i zabawki, przedmioty kuchenne takie jak deski do krojenia, biżuterię, czy też okulary. Usunie wirusy, bakterie, jaja pasożytów, pestycydy, pleśń, metale ciężkie pozostawiając wszystkie składniki odżywcze i witaminy.