Generatory ozonu są przedstawiane jako idealny sposób na domową dezynfekcję. Nie jest to prawda - urządzenia te nie zapewniają w pełni skutecznego oczyszczania. Generatory ozonu są też niebezpieczne dla ludzi znajdujących się w pomieszczeniu gdzie pracuje klasyczny generator ozonu. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Wady ozonowania żywności mają duże przełożenie na nasze zdrowie.
- Co to jest ozon?
- Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
- Ozonowanie żywności - wady
- Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?
- Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa jest lepsza niż zwykły ozonator
- Dlaczego lepiej używać myjki Food Cleaner DUO niż ozonatora?
Co to jest ozon?
Ozon to gaz, który został odkryty już w 1840 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schonbeina, jako trujący i niebezpieczny, a już w 1873 roku nastąpił przełom ukazujący niezwykłe właściwości ozonu w unicestwianiu drobnoustrojów, dezynfekowaniu przedmiotów i oczyszczaniu produktów spożywczych (ozonowanie owoców, ozonowanie warzyw, ozonowanie mięsa). Ozonowanie żywności wady ma podobnie jak i zalety. W wyniku tych dwóch sprzecznych informacji często padają pytania, czy ozon jest bezpieczny dla człowieka i jak go stosować, by sobie nie zaszkodzić?

Myjka ozonowo-ultradźwiękowa Food Cleaner pierwszej generacji
Ozonator, czy myjka ozonowo-ultradźwiękowa?
Na rynku roi się od urządzeń ozonujących pomieszczenia, wodę, żywność czy przedmioty. Ciężko jest nadążyć za wprowadzanymi co chwilę nowościami i ulepszeniami, służącymi bezpieczeństwu i zdrowiu. Zaufanie, jakim obdarowujemy sprzedawców jest czasami zbyt duże. Według sprzedawców generatory ozonu mają zastosowanie w ozonowaniu pomieszczeń, pozwalają na ozonowanie wody, żywności i powietrza, a jak to się mówi: ‘jak urządzenie jest do wszystkiego to urządzenie jest do niczego’. Dlatego dziś chcemy rozprawić się z wszelkimi mitami na temat ozonu i pomóc w podjęciu najlepszej decyzji. Napiszemy też jakie są wady ozonowania żywności i dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa (taka jak Food Cleaner na zdjęciu powyżej) czy myjka oparta o jony hydroksylowe (zdjęcie na dole) są dużo lepszymi metododami oczyszczania produktów spożywczych.

Myjka do żywności Food Cleaner DUO - alternatywa dla klasycznego ozonatora, nie wykorzystuje ozonu
Ozonowanie żywności - wady
Wiemy już, że ozon w odpowiednim stężeniu pomaga w walce z bakteriami, wirusami, jajami pasożytów i zarodnikami grzybów. Ozonowanie produktów spożywczych likwiduje pleśń, przykre zapachy i inne drobnoustroje pozostawiając wartości odżywcze w nienaruszonym stanie. Niestety, zbyt duże stężenie ozonu może mieć negatywne skutki dla organizmu. Klasyczne generatory ozonu jak i proces ozonowania muszą być ściśle dopasowane do potrzeb, a tu często pojawia się problem - kupując generator ozonu często z braku wiedzy nie zwracamy uwagi na ilość generowanego gazu narażając się nieświadomie na niebezpieczeństwo. Takiego problemu nie ma w przypadku myjek ozonowo-ultradźwiękowych.
Jak bezpiecznie korzystać z ozonatora?
Nie wszystkie urządzenia oczyszczające z użyciem ozonu są niebezpieczne dla ludzi. Urządzenia oczyszczające żywność i przedmioty z wykorzystaniem ozonu w niskich stężeniach (takie jak myjki ozonowo-ultradźwiękowe) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Ozonowanie żywności z taką myjką wykorzystującą niskie stężenie ozonu jest w 100% bezpieczne i zapewnia wysoką skuteczność w granicach 93-99% dzięki wykorzystaniu też technologii ultradźwiękowej, która jest powszechnie wykorzystywana do sterylizacji choćby w szpitalach. Myjki takie jak Food Cleaner pierwszej generacji posiadają nawet możliwość automatycznego dozowania ozonu stosownie do potrzeb. Ozon w takim urządzeniu jest dozowany zgodnie z zapotrzebowaniem - produkuje gaz w zależności od wybranego programu nie przekraczając granicy bezpieczeństwa. Niweluje to wszelkie wady ozonowania żywności występujące w klasycznych generatorach ozonu. Myjka ozonowo ultradźwiękowa do żywności pozwala skutecznie usuwać pasożyty, bakterie, drobnoustroje, wirusy, pozwala też na oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów.

Dlaczego myjka ozonowo-ultradźwiękowa jest lepsza niż zwykły ozonator
Wiele osób błędnie uznaje, że między generatorem ozonu (klasyczny ozonator żywności), a myjką ozonowo-ultradźwiękową nie występują różnice. Jest ich wiele, oto one:
- Główną cechą myjek ozonowo-ultradźwiękowych jest skuteczność oczyszczania żywności i przedmiotów dzięki optymalnemu wykorzystaniu technologii ultradźwiękowej i procesu ozonowania.
- Myjki ozonowo-ultradźwiękowe zapewniają bezpieczeństwo użytkowania w przeciwieństwie do generatorów ozonu, które wytwarzają szkodliwy ozon w olbrzymich ilościach.
- Kolejną zaletą myjki do żywności jest właśnie moduł generujący ozon za każdym razem, kiedy urządzenie pracuje. Niestety w tradycyjnych ozonatorach gaz musi być systematycznie nabijamy, co jest dużą niedogodnością. W myjkach ozonowo ultradźwiękowych nie ma tego problemu.
- Bezprzewodowa myjka do żywności jest niedużych rozmiarów - łatwa w transporcie, posiada wbudowany akumulator, dzięki któremu pozawala na wiele cykli oczyszczania bez ładowania.

Dlaczego lepiej używać myjki Food Cleaner DUO niż ozonatora?
Kolejny urządzenie do dezynfekcji i oczyszczania żywności, które zaprezentujemy to Food Cleaner DUO. Jest to myjka bazująca na technologii jonów hydroksylowych. Urządzenie w ogóle nie wykorzystuje ozonu ani ultradźwięków. Jest to już trzecia wersja popularnej myjki Food Cleaner, ale pierwsza, w której zrezygnowano z użycia ozonu. Dużą nowością jest wprowadzenie dwóch działałających niezależnie modułów oczyszczających (stąd nazwa DUO). Czemu są dwa? Chodzi o to aby rozdzielić oczyszczanie owoców i warzyw od oczyszczania mięsa. Oba moduły oczyszczające działają identycznie więc w praktyce możemy ich też używać do oczyszczania dużej ilości owoców w większym pojemniku.
Jeśli zależy nam na skutecznym oczyszczaniu warto przyjerzeć się nowej generacji urządzeń wykorzystujących jony hydroksylowe. Technologia jonów hydroksylowych wykorzystywana w Food Cleaner DUO pozwala na wielokanałowe oczyszczanie produktów spożywczych. Powstające w trakcie pracy urządzenia jony hydroksylowe i wodór wraz z oddziaływaniem fizykochemicznym oraz związkami powstałymi z substancji mineralnych zawartych w wodzie pozwalają na niezwykle dokładne oczyszcznie produktów spożywczych. Technologia ta nie generuje toksycznych substancji i pozostawia nietknięte substancje odżywcze. Skuteczność została potwierdzona w badaniach laboratoryjnych. Elektrody pracujące w wodzie mają ogromną trwałośc w porównaniu do wysokonapięciowych wykorzystywanych przy produkcji ozonu. Antyoksydacyjne działanie powoduje zmniejszenie ryzyka alergii pokarmowych i zaburzeń metabolicznych wynikających z kontaktu z toksynami.
Myjka Food Cleaner DUO to urządzenie, które nie spowoduje żadnych uszczerbków jeśli chodzi o wartości odżywcze mytych produktów. Co do innych generatorów ozonu mamy pewne wątpliwości - nadmiar tego gazu powoduje przebarwienia, pogorszenie się koloru i smaku oraz ubytki w minerałach i witaminach.
