W tym tygodniu na antenie TVN Style ekotester przetestowała w swoim programie Pani Gadżet, czyli Anna Nowak-Ibisz...
Cotygodniowa dawka eksperckiej wiedzy. Sprawdź czym dziś Cię zaskoczymy!
Azotany to grupa związków chemicznych występująca w żywności. Ich obecność w wysokim stężeniu jest szkodliwe. Firma Soeks opracowała serię testerów żywności umożliwiających wykonanie w warunkach domowych pomiaru azotanów. Test na zawartość azotanów można wykonać w domu czy sklepie na owocach, warzywach, ale także surowym mięsie i rybach.
Bloger Daniel Kaczorowski postanowił sprawdzić ile chemii mają w sobie owoce z polskich sklepów. Test objął jabłka, banany, pomidory i mango z kilku polskich sklepów. Materiał został przygotowany bardzo profesjonalnie. Zachęcamy do obejrzenia!
Azotany znajdują się w nawozach (naturalnych jak i sztucznych) i dlatego są obecne i są obecne w owocach i warzywach. W organizmie człowieka azotany przekształcają się w azotyny, które mogą się przyczyniać do powstawania nowotworów, zaburzeń układu nerwowego, zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, nadciśnienia, choroby Alzheimera i innych schorzeń.
Gdzie najlepiej zaopatrywać się w żywność? Mamy dla Was urządzenie które rozwiąże ten problem! Rozwój technologii sprawił jednak, że sami możemy sprawdzać ilość sztucznych substancji w żywności, którą kupujemy.
Zostaliśmy poinformowani przez redaktorów tygodnika regionalnego Życie Kalisza o ich akcji mającej na celu sprawdzenie jakości owoców i warzyw dostępnych w Kaliskich marketach i na targowisku.
W ofercie naszego sklepu pojawił się kolejny model testera żywności firmy Soeks, jest to Ecovisor F2. Jest to prostsza wersja popularnego ekotestera Soeks Ecovisor F4 i w odróżnieniu od niego nie posiada mierników pola elektromagnetycznego i promieniowania.
Lista produktów, które pozwala testować ekotester Soeks Ecovisor. Dla każdego z tych produktów urządzenie posiada zaprogramowane normy dopuszczalnego stężenia azotanów. Przed wykonaniem pomiaru należy wybrać testowany produkt z listy.
Dlaczego norma azotanów jest często znacznie przekroczona dla surowego mięsa kupowanego w sklepach? Azotany w mięsie znajdują się zawsze, ale ich stężenie na kilogram nie powinno przekraczać pewnego poziomu. Nadmiar azotanów w nieprzetworzonym mięsie może mieć kilka przyczyn...
Bardzo duża zawartość pestycydów w warzywach, owocach może świadczyć o tym, że najlepiej abyśmy ich w ogóle nie spożywali zamiast zastanawiać się oczyścić owoce z pestycydów. Do sprawdzenia składu naszych zakupów i ich zdatności do spożycia będzie potrzebne urządzenie do mierzenia azotanów w żywności.
W naszej ofercie pojawił się nowoczesny tester żywności Soeks Ecovisor F4. Testery żywności to urządzenia umożliwiające pomiar azotanów i substancji konserwujących w żywności - owocach, warzywach, mięsie, owocach morza czy rybach. Wystarczy wbić sondę w testowany produkt, aby po kilku sekundach uzyskać wynik pomiaru i informację o tym czy produkt jest zdatny do spożycia.
Tester żywności Soeks Ecovisor F4, który od kilku tygodni znajduje się w ofercie naszego sklepu można zakupić także w serwisie Allegro wchodząc na konto naszej firmy.
Publikujemy nowe zdjęcia testera żywności Greentest. W związku z Państwa prośbami o zdjęcia testera zrobione "na żywo" wrzucamy na bloga zdjęcia zrobione w terenie podczas zakupów i już w kuchni :)
W serwisie ekorodzice.pl pojawiła się recenzja testera żywności firmy Anmez Technology - Greentest ECO. Urządzenie to jest mobilną stacją pomiarową mierzącą zawartość azotanów w produktach żywnościowych.
W związku z zadawanymi przez Państwa pytaniami publikujemy listę owoców i warzyw, które można testować korzystając z urządzeń Greentest i Greentest ECO.
Dzisiaj ekipa Greentest wzięła udział w nagraniu do programu Dzień Dobry TVN. Emisja programu odbędzie się za kilka tygodni o czym będziemy informować na naszym blogu
Tester żywności Soeks Ecovisor F4 pozwala sprawdzić zawartość azotanów w produktach spożywczych. Dzięki temu można określić zawartość szkodliwych związków chemicznych wstrzykiwanych w produktach żywnościowych dostępnych w sklepach.