Pestycydy w żywności
Pestycydy w żywności

Każdej wiosny gdy w sprzedaży pojawiają się świeże owoce i warzywa media zasypują nas informacjami o pestycydach. Mówi się o nich wiele w telewizji, prasie i internecie. Jedne publikacje straszą ich szkodliwością, inne uspokajają. W związku z publikacją artykułu na temat pestycydów w jednym z dużych polskich portali postanowiliśmy zweryfikować informacje podawane przez redaktorów. Tutaj można znaleźć całość artykułu w portalu WP.

 

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Zanim odpowiemy na pytanie jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców najpierw musimy się dowiedzieć czy rzeczywiście pestycydy się w nich znajdują. Jeśli tak to w jakim stężeniu. Bardzo duża zawartość pestycydów w warzywach, owocach może świadczyć o tym, że najlepiej abyśmy ich w ogóle nie spożywali zamiast zastanawiać się oczyścić owoce z pestycydów. Do sprawdzenia składu naszych zakupów i ich zdatności do spożycia będzie potrzebne urządzenie do mierzenia azotanów w żywności. Najpopularniejszy miernik azotanów dostępny w sklepach to Soeks Ecovisor F4.

 

Azotany - szkodliwość

Na początek pytanie - dlaczego porusza się tylko problem pestycydów? Dla większości osób zorientowanych w temacie jest to niezrozumiałe, gdyż głównym zagrożeniem dla naszego zdrowia nie są pestycydy, ale azotany. Rolnik chcący uzyskać duży plon będzie intensywnie nawoził uprawy, ale w mediach zazwyczaj brak informacji na temat ogromnych ilości azotanów, które trafiają do pierwszych rzodkiewek, truskawek czy pomidorów.

Czemu zawartość substancji nawozowych jest tak istotna? Po zjedzeniu lub obróbce termicznej zaczynają się one zmieniać w toksyczne i rakotwórcze nitrozoaminy - są to jedne z najsilniejszych związków rakotwórczych, a ich szkodliwe działanie zostało potwierdzone naukowo. Są to te same substancje, które powstają podczas smażenia konserwowanego chemicznie mięsa. Azotany w żywności to kwestia którą opisujemy też w innym artykule na naszym blogu.

 

Pestycydy w żywności

Najciekawszą rzeczą jest zestawienie ilości pestycydów i azotanów w produktach. We wspomnianym artykule widzimy zestawienie z badań pestycydów więc przeanalizujmy ile ich tam jest:

0,012+0,031+0,012+0,047+0,018 = 0,12mg na 1 kg produktu

A ile mamy azotanów w truskawkach?

Zwykle od około 40mg/kg do 264 mg/kg

Co z tego wynika?

Ilość zjadanych azotanów jest od 300 do 2000 razy większa niż pestycydów! Takie ilości nie są już śladowe...

Pamiętajmy zatem aby przy ocenie produktów spożywczych nie skupiać się tylko na popularnych hasłach i specjalistycznych nazwach ponieważ jakość naszej żywności nie może być mierzona tylko zawartością pestycydów. Skupienie naszej uwagi na nich może odwracać uwagę od zupełnie innych zagrożeń.

Owoce, truskawki

 

Oczyszczanie warzyw z pestycydów

Skuteczne oczyszczanie żywności ze szkodliwych substancji, w tym pestycydów to temat, któremu poświęciliśmy osobny artykuł - oczyszczanie warzyw z pestycydów, gdzie opisujemy jak skutecznie oczyszczać powierzchnię produktów spożywczych z pestycydów, konserwantów i innych środków ochrony roślin. Najskuteczniejszą metodą jest sprawdzanie owoców i warzyw miernikiem azotanów, a następnie oczyszczanie ich powierzchni z substancji, które nie wniknęły do środka i mogą być usunięte metodą ozonowo-ultradźwiękową.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl