Urządzenie do pomiaru azotanów
Tester żywności to urządzenie do pomiaru azotanów w żywności. Na podstawie analizy azotanów takie urządzenie pozwala na określenie jakości produktów spożywczych. Zmierzymy nim jakość owoców, warzyw, mięsa, ryb, owoców morza. Urządzenie w kilka sekund bada jakość żywności.
Sonda do pomiaru azotanów
Najważniejszą elementem testerów żywności jest sonda. To ona odpowiada za dokładność pomiaru dostarczając jednostce centralnej urządzenia dane, na podstawie których wykonywana jest analiza wykonanego pomiaru. Od tego zależy wynik pomiaru i komunikat jaki pojawia się na ekranie. Pierwsze modele testerów były wyposażone w prostą sondę z jednym punktem pomiarowym, która wyglądała jak bolec. Była to najpopularniejsza metoda pomiaru jednak jej podstawowym ograniczeniem była niewystarczająca dokładność pomiaru ze względu na fakt, że był on wykonywany w jednym miejscu testowanego produktu.
Pomiar azotanów
Rozkład azotanów w produktach spożywczych nie jest równomierny do tego w niektórych owocach miąższ nie jest jednolity, dlatego aby uzyskać dokładny wynik dobrze mieć kilka punktów pomiarowych. Sondy z jednym punktem pomiarowym często przekłamują odczyt stężenia azotanów ze względu na małą ilość źródeł pomiaru. Pomiar azotanów przy użyciu kompozytowej sondy z wieloma punktami pomiaru jest najpewniejszą metodą pomiaru.
Sonda do badania żywności
Kolejnym ograniczeniem pierwszych sond była temperatura testowanych produktów. Wpływa ona na wynik pomiaru mogąc go zafałszować co powodowało przekłamania, na przykład gdy jabłko było wyjęte z lodówki i nie uzyskało jeszcze temperatury pokojowej wynik mógł być całkiem inny niż po godzinie gdy jego temperatura zrównała się z temperaturą pomieszczenia. Analogiczny problem występował przy pomiarach w terenie gdzie temperatura otoczenia wpływała na jakość wykonywanych pomiarów żywności.
Sonda w Soeks Ecovisor
Rozwiązaniem obu powyższych problemów są sondy kompozytowe, które posiadają kilka punktów (elektrod) pomiarowych i wbudowane termometry. Większa ilość elektrod pomiarowych umożliwia odczyt w kilku miejscach co dostarcza więcej surowych danych, które analizują algorytmy testera. Wpływa to znacząco na polepszenie dokładności odczytu i eliminuje przekłamania. Dodatkowo dzięki wbudowanemu w sondę kompozytową termometrowi nie trzeba zwracać uwagi na temperaturę badanego produktu. Sondy kompozytowe z 5 punktami pomiaru i termometrem są nowością na rynku i wprowadzone do produkcji zostały w drugiej połowie roku 2017, obecnie są dostępne tylko w testerach żywności produkowanych przez firmę SOEKS. Są montowane tylko w najnowszych modelach Soeks Ecovisor F4 i Soeks Ecovisor F2.
>
Nowoczesne sondy kompozytowe w testerach Ecovisor F2 i Ecovisor F4 (5 punktów pomiaru + termometr)
Sonda z bolcem starszej generacji (jeden punkt pomiarowy)
Urządzenie do pomiaru azotanów
Tester żywności Soeks Ecovisor F4 to najlepszy na rynku miernik azotanów, który pozwala na dokładny pomiar jakości żywności - owoców, warzyw, mięsa, ryb, owoców morza. Urządzenie do pomiaru azotanów pozwoli na określenie jakości produktów spożywczych. Dzięki niemu znajdziemy najlepszych dostawców w naszej okolicy i będziemy mogli rozpoznać gdy jakość żywności pogarsza się. Możemy też sprawdzać poszczególne produkty co do których jakości nie jesteśmy pewni. Miernik pomoże nam dowiedzieć się jak zdrowo się odżywiać. Urządzenie pomiarowe jest wyposażone także w wiele dodatkowych funkcji nie tylko do pomiaru żywności. Dlaczego mierzymy azotany? - na to pytanie odpowiadamy w innym artykule w naszym serwisie.
Soeks Ecovisor to nie tylko urządzenie do pomiaru azotanów, ale także miernik pola elektromagnetycznego, miernik promieniowania jonizującego i tester wody. Dzięki dodatkowym funkcjom Soeks Ecovisor zyskał miano ekotestera.