Witaminy w owocach to podstawa diety
Witaminy w owocach to podstawa diety

Witaminy w owocach

Od najmłodszych lat słyszymy, że nasze zdrowie zależy od tego, co i jak jemy. Trzy podstawowe zasady zdrowego żywienia to ruch, spożywanie owoców i warzyw, oraz picie wody. Owoce są doskonałym źródłem witamin, ale czy zastanawialiście się kiedyś, jakie owoce posiadają najwięcej witamin i wartości mineralnych? Jeśli chcecie poznać odpowiedź to zapraszamy do tego artykułu!

 

Witaminy C, A i B

Owoce to źródła witamin takich jak witamina C, A, lub witamin z grupy B. Oprócz nich w owocach znajdziemy mnóstwo cennego błonnika i potasu, ale też cukrów prostych. W związku z tymi ostatnimi, według badań nie należy przyjmować więcej niż dwóch porcji owoców dziennie. Warto również pamiętać, iż owoce cechuje odczyn kwaśny, a to oznacza, że ich nadmiar może powodować erozję szkliwa. Na szczęście owoce przyjmowane systematycznie i odpowiednich ilościach robią „dobrą robotę”, a tylko ich zbyt duża ilość może być powodem do zmartwień. Jakie więc owoce mają najwięcej cennych witamin i jak je spożywać, aby cieszyć się zdrowiem?

 

Witaminy w owocach 

 

W jakim owocu jest najwięcej witamin?

Każdy owoc jest inny i każdy w innej proporcji zawiera witaminy i minerały. Najłatwiej jest podzielić je na grupy i w takich kategoriach je rozszyfrowywać. Zacznijmy od polskich dóbr owocowych z grupy witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłową budowę kości i szkliwa zębów, a jako składnik barwnika siatkówki oka odpowiadającej za odbiór bodźców wzrokowych. Gdzie możemy ją znaleźć?

Na pierwszym miejscu stoi nasz krajowy skarb - jabłka. Są słodkie, lub kwaskowate, o wielu kolorach, kojarzą się z domem, ciepłą szarlotką, lub kompotem. Zawierają mnóstwo witaminy A, ale również witaminę C i błonnik, który jest ważnym elementem zbilansowanej diety. Warto po się sięgać w każdym wieku, bez względu na formę podania. Kolejnym polskim przedstawicielem tej grupy jest uwielbiany przez nas winogron, który dostarcza nie tylko witaminę A, ale również C, E, oraz witaminy z grupy B, np. B1, czy B6. Również czereśnie to źródło witaminy A, ale i antyoksydantów i potasu, zapewniającego odpowiednią pracę mięśni. Z owoców egzotycznych wymienić należy soczystego melona, uwielbiane przez Polaków w okresie Bożonarodzeniowym mandarynki, mięsiste mango, arbuza i grejpfruta, który dostarcza organizmowi również składniki mineralne takie jak fosfor, sód czy wapń.

Jak skutecznie myć owoce? W tym celu najlepiej skorzystać z urządzenia Milerd Detoxer. Jest to myjka do żywności, która zapewni ona skuteczne oczyszczanie owoców i warzyw z bakterii, wirusów, pasożytów, pestycydów i innych niepożądanych substancji.

 

Myjka do żywności Milerd Detoxer 

Myjka do żywności Milerd Detoxer

 

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B, odpowiadają za produkcję czerwonych krwinek, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymanie skóry i błon śluzowych w jak najlepszym stanie. Jakie owoce są ich nośnikiem? W tej konkurencji wygrywa porzeczka, zarówno biała, czerwona jak i czarna, wspomniany już wcześniej winogron, oraz często spotykane w Polsce poziomki. Dużą zawartością witamin z tej grupy mogą pochwalić się nieuprawiane w naszym kraju oliwki zarówno zielone jak i czarne, a także granat.

 

Witamina C

Kolejnym istotnym elementem odpowiedniego odżywiania jest witamina C, która wpływa na odpowiednie działanie układu immunologicznego i krwionośnego, a także odpowiada za gojenie się ran i spowalnia starzenie się skóry. Tej witaminy najwięcej znajdziemy w truskawkach, jeżynach, czy malinach, ale również w porzeczkach, pigwie i rokitniku. Jej wysoką zawartością pochwalić się może również borówka amerykańska, czerymoja, acerola czy ananas.

 

Owoce

 

Inne owoce bogate w witaminy i wartości odżywcze

Oprócz tych kilku grup znajdują się jeszcze inne witaminy, które które każdego dnia wspomagają i chronią organizm. Są to między innymi:

- Witamina E, która jako silny antyoksydant, znajduje się w żurawinie, czy pomarańczy;

- Witamina K, biorąca udział w procesie krzepnięcia krwi, znajduje się w brzoskwiniach czy awokado;

Do prawidłowego funkcjonowania ważne są też inne składniki mineralne zawarte w owocach, takie jak luteina występująca w jagodach, czy beta karoten pojawiający się w papai, persymonie, czy arbuzie.

 

Jak sprawdzić jakość owoców?

Jak wybrać najlepsze i najzdrowsze owoce? Ocena ich jakości na podstawie wyglądu często bywa złudna. W celu oceny ogólnej jakości jabłka, awokado, arbuza czy innego owocu najlepiej skorzystać z urządzenia pomiarowego, które na podstawie składu produktu oceni jego zdatność do spożycia. Takim urządzeniem jest tester żywności Soeks Ecovisor F4. Urządzenie w ciągu kilku sekund wykonuje pomiar i prezentuje jego wynik na wyświetlaczu. Tester żywności Soeks pozwoli sprawdzić jakość nie tylko owoców, ale także warzyw, mięsa i ryb.

Sprawdź oferty pracy dla dietetyków w Warszawie na stronie Jooble.

 

Tester żywności Soeks Ecovisor F4

Tester żywności Soeks Ecovisor F4

 

Witaminy to podstawa diety

Te i wiele więcej witamin i minerałów możemy odnaleźć w owocach, które nie dość, że wyglądają, to jeszcze smakują wyśmienicie. Zachęcamy wszystkich do świadomego, zdrowego odżywiania, aby móc cieszyć się świetną formą i zdrowiem każdego dnia! Jedzenie owoców, które są bogatym źródłem witamin dostarcza organizmowi niezbędnych do funkcjonowania składników. Wpływa to dobrze nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Warto jeść owoce!

Na naszym blogu przygotowaliśmy dla Was owocowe przepisy na wiosenne desery i koktajle i koktajl na odporność.

 

Owoce w diecie

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl