Dlaczego mierzymy azotany w żywności?

Azotany to grupa związków chemicznych (sole i estry kwasu azotowego) występująca w żywności. Występowanie azotanów w żywności w wysokim stężeniu jest szkodliwe dla ludzi i zwierząt, gdyż w przewodzie pokarmowym (a także już na etapie gotowania/pieczenia) azotany zmieniają się w azotyny i nitrozoaminy. Są to związki silnie rakotwórcze.

Występowanie azotanów w produktach spożywczych jest ściśle powiązane z innymi substancjami np. nawozy słabej jakości zwiększają ilość azotanów w uprawach. Nadmiar azotanów może także świadczyć o zanieczyszczeniu gleby pestycydami wykorzystywanymi podczas oprysków, a także może być konsekwencją zanieczyszczenia powietrza, które poprzez kwaśne deszcze przedostaje się do gleby i następnie do owoców, warzyw. Azotany mogą być wykorzystywane jako wyznacznik umożliwiający szybką ocenę jakości produktów spożywczych bez konieczności wykonywania skomplikowanych badań laboratoryjnych.

Tester owoców, warzyw, mięsa Soeks

Dlaczego ekotester Soeks mierzy poziom azotanów w produktach spożywczych, ale nie sprawdza zawartości innych substancji szkodliwych? Jest to niestety spowodowane ilością substancji szkodliwych dla ludzi. Ich lista jest tak długa, że żadne urządzenie nie jest w stanie w szybki sposób określić skład owocu czy warzywa. Jest możliwe tylko podczas czasochłonnych, skomplikowanych i kosztownych badań w laboratorium, a i tak nie gwarantuje 100% pewnych wyników ponieważ producenci żywności opracowują coraz to nowe środki bakteriobójcze, pestycydy i środki "wspomagające" uprawy.

Należy zwrócić uwagę na to, że dla zwykłych konsumentów nie jest istotne jaki jest dokładnie skład chemiczny produktów które spożywamy. Wystarczy informacja o ogólnym poziomie zdatności do spożycia. Bazując na tym założeniu firma Soeks opracowała serię testerów żywności (między innymi model Ecovisor F4) umożliwiających wykonanie w warunkach domowych pomiaru azotanów. Test na zawartość azotanów można wykonać w domu czy sklepie na owocach, warzywach, ale także surowym mięsie i rybach. Azotany są tu traktowane jako wskaźnik - czyli na podstawie ilości azotanów w produkcie spożywczym określamy jego jakość. Takie podejście umożliwia wykonywanie pomiarów w bardzo krótkim czasie (do 3 sekund) i przy użyciu małego i prostego w obsłudze urządzenia.

Tester azotanów Soeks Ecovisor

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl