Jak usunąć glifosat z owoców i warzyw?
Nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta jest podstawą naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Surowe warzywa i owoce, kasze, nasiona zbóż dostarczają nam mikro i makroelementów, które tak ważne są dla dobrego funkcjonowania organizmu. Co jednak z tak groźnymi dla zdrowia i życia pestycydami, które pojawiają się właściwie wszędzie?
Glifosat - cichy zabójca
Pestycydy stosowane są w przemyśle rolniczym od wielu lat. Jednym z nich jest glifosat – organiczny związek chemiczny, który ma na celu zniszczenie chwastów i niechcianych roślin. Spryskana roślina wchłania środek chwastobójczy poprzez liście, następnie zostaje on rozprowadzony po całej roślinie i docierając do korzeni powoduje ich zamieranie. Niestety, środkiem tym pryskane jest wszystko, także rośliny, warzywa i owoce, które później trafiają do naszej kuchni.
Skutki spożywania glifosatu. Jak usunąć glifosat z żywności?
Od dawna prowadzone są badania dotyczące wpływu glifosatu na organizm ludzki. Wyniki są zatrważające – w raporcie International Agency for Research on Cancer z roku 2015 możemy przeczytać, że glifosat został zakwalifikowany jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy! Dodatkowo badania potwierdziły, iż glifosat ma również negatywny wpływ na układ trawienny – mówiąc wprost środek chwastobójczy zabija dobre bakterie, co w następstwie może prowadzić do autyzmu, Alzheimera, zaburzeń hormonalnych oraz innych dolegliwości, takich jak nietolerancje pokarmowe, alergie, a nawet może doprowadzić do upośledzenia płodu.
Oczyszczanie z glifosatu
Wielu z nas zadaje sobie pytanie ‘jak usunąć glifosat z żywności’. Środek ten znajduje się praktycznie w większości produktów zbożowych (płatki kukurydziane, kasze, owies, batoniki zbożowe), w owocach (glifosat stosowany jest do przyspieszenia dojrzewania np. jabłek), czy też w mięsie (jeśli zwierzęta były karmione paszami zawierającymi glifosat). Wyeliminowanie go więc jest praktycznie niemożliwe, natomiast już ograniczenie wchłaniania glifosatu może mieć zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Jak więc pomoc sobie i naszym najbliższym? Jest na to kilka sposobów!
Sposób na usuwanie glifosatu z żywności
Aby usunąć glifosat samo mycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą niestety już nie wystarcza. Znajdujące się w produktach pestycydy cicho przenikają do naszych organizmów powoli siejąc spustoszenie. Jednym z domowych sposobów na oczyszczanie organizmu z tego trującego związku jest stosowanie soku z kapusty kiszonej lub też zażywanie węgla aktywnego. Są to jednak rozwiązania, które powinny być skonsultowane z lekarzem. Naszym niezawodnym sposobem na oczyszczanie z glifosatu jest Myjka Milerd Detoxer!
Jak usunąć glifosat z warzyw i owoców?
Myjka ozonowo ultradźwiękowa Milerd Detoxer to produkt dedykowany trudnym wyzwaniom. Dzięki zastosowaniu aktywnego tlenu (ozonu) pozwala na 5 krotne zmniejszenie stężenia glifosatu w mytych produktach! Ten mały pomocnik kuchni zmiata pyły, metale ciężkie, pasożyty, pleśń, a także pestycydy w mniej niż 10 minut. Dodatkowo Milerd Detoxer oczyszcza przedmioty codziennego użytku z bakterii i brudu, co pozwala na utrzymanie sterylnej czystości w każdym domu. To innowacyjne rozwiązanie, które każdą kuchnię pomoże utrzymać w czystości, bez zanieczyszczeń i niechcianych wirusów, a usuwanie glifosatu stanie się proste i szybkie!
Oczyszczanie owoców i warzyw z glifosatu
Świat pędzi do przodu, a my musimy dotrzymać mu tempa. Nie jest to łatwe dla nikogo z nas, więc jeśli chcemy żyć długo w zdrowiu musimy o to zadbać już dziś. Glifosat to tylko jedno z wielu niebezpieczeństw jakie czyha na nas każdego dnia. Usuwanie glifosatu to istotny problem dla każdego z nas. Zadbajmy o siebie w możliwie jak najlepszy sposób i żyjmy zdrowo!