SR Tech
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Oferta

Jak myć owoce i warzywa z pestycydów? Skuteczne oczyszczanie żywności

blog SRTech

Jak myć owoce i warzywa z pestycydów, aby nie stanowiły zagrożenia dla organizmu? Czym są pestycydy. Aby skutecznie zwalczyć wroga, musimy go dobrze poznać. Opisujemy dla was czym są pestycydy, dlaczego znajdują się w żywności i jak myć owoce i warzywa aby skutecznie pozbyć się pestycydów. Oczyszczanie warzyw i owoców ma duży wpływ na nasze zdrowie!

 

Co to są pestycydy?

Pestycydy to najprościej tłumacząc środki ochrony roślin, które mają na celu zabezpieczenie upraw, warzyw i owoców. Dzielą się one na trzy grupy:

  • Fungicydy – których zadaniem jest utrzymanie roślin w dobrej kondycji przed grzybami i pleśnią, oraz zapobiegnięcie chorobom przez nie wywoływanym.
  • Insektycydy – mające działanie ochronne przed insektami takimi jak np. mszyce, które widocznie obniżają plony.
  • Herbicydy – odpowiedzialne za eliminację chwastów, które zabierają światło, wodę i składniki odżywcze uprawom, a także utrudniają zbiór plonów i podnoszą koszty ich usuwania i suszenia.

 

Skąd pestycydy biorą się w jedzeniu?

Skąd pestycydy w żywności? Głównym źródłem jest ich stosowanie w uprawach. Rolnicy używają ich, aby chronić plony przed szkodnikami i chorobami, co pozwala na uzyskanie produktów wysokiej jakości. Ale to nie wszystko. Zanieczyszczenie gleby i wód gruntowych również przyczynia się do obecności pestycydów w żywności. Co więcej, pozostałości tych chemikaliów mogą przetrwać nawet procesy przetwarzania żywności. To oznacza, że jesteśmy na nie narażeni, niezależnie od tego, czy spożywamy świeże owoce i warzywa, czy produkty przetworzone. Dlatego tak ważne jest aby wiedzieć jak skutecznie myć owoce i warzywa.

 

Mycie owoców i warzyw

 

Czy płukwanie w wodzie wystarczy aby usunąć pestycydy?

Nie! To zdecydowanie za mało. Woda sama w sobie nie jest skutecznym środkiem do oczyszczania żywności. Możemy nią co najwyżej usunąć piasek czy zanieczyszczenia stałe. Pestycydy są środkami chemicznymi, które cechują się wysoką odpornością, dlatego mogą przetrwać nawet proces przetwarzania żywności. Aby je usunąć z produktów spożywczych najlepiej skorzystać z dwóch sprawdzonych technologii - ozonu i ultradźwięków. W warunkach domowych najlepiej wykorzystać do tego celu myjki ozonowo-ultradźwiękowe. Są to urządzenia pozwalające na szybkie i skuteczne mycie owoców i warzyw z pestycydów.

 

Pestycydy w żywności

Skąd biorą się pestycydy w jedzeniu? Głównym źródłem jest ich stosowanie w uprawach. Rolnicy używają ich, aby chronić plony przed szkodnikami i chorobami. Zanieczyszczenia obecne w glebie i wodach gruntowych przyczyniają się do obecności pestycydów w żywności. Pozostałości tych chemikaliów mogą przetrwać nawet procesy przetwarzania żywności. Jesteśmy na nie narażeni, niezależnie od tego, czy spożywamy świeże owoce i warzywa, czy produkty przetworzone. Stosowanie pestycydów, oraz dopuszczalne normy ich pozostałości na żywności są ściśle określone przez rozporządzenia w całej Europie dlatego, że ich nadużywanie może być bardzo niebezpieczne.

 

Myjka do usuwania pestycydów

Food Cleaner DUO

 

Jak pozbyć się pestycydów?

Czy istnieje szansa na zdrowe i czyste warzywa na talerzu? Ależ oczywiście! Mycie owoców i warzyw z pestycydów nie jest takie straszne! Aby skutecznie myć owoce i warzywa wystarczy poznać kilka trików, którymi chętnie się podzielimy.

Najprostszym, pierwszym krokiem, aby uchronić się przed negatywnym działaniem pestycydów są zakupy u sprawdzonych rolników. Dzięki temu mamy pewność, że nasze produkty nie były dodatkowo traktowane chemią pozwalającą na długi transport. Jeśli nie mamy takiej możliwości i zakupy wykonujemy w markecie to postarajmy się o nie kupowanie warzyw i owoców w foliach. Produkty na wagę mają krótszą datę przydatności a to oznacza mniej pestycydów. Również gotowanie na parze ma wpływ na częściowe pozbycie się pestycydów z gotowanych owoców i warzyw. Nie wierzmy też bezwzględnie w "ekologiczne" oznaczenia owoców i warzyw - często różnią się od tych "zwykłych" tylko ceną i opakowaniem.

Jak upewnić się, że nasz sąsiad albo ulubiony sklep nie stosuje dużych ilości środków ochrony roślin? W tym celu polecamy użycie testera żywności Soeks Ecovisor F4. To urzadzenie pozwoli sprawdzić ogólną jakość nieprzetworzonych produktów spożywczych. Soeks Ecovisor sprawdzi nie tylko owoce i warzywa - urządzenie określi też jakość mięsa, ryb i owoców morza.

 

Soeks Ecovisor F4

 

Mycie owoców i warzyw

Jak skutecznie myć owoce i warzywa? Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Można stosować kąpiel w roztworze wody z octem jabłkowym. Do tego potrzebujemy miskę z zimną wodą (około ¾ pojemnika), oraz ocet jabłkowy (lub spirytusowy) ¼ części miski. Mieszamy wodę z octem, po czym zanurzamy w niej nasze produkty na około 20-30 minut. Zapach octu ulatnia się bardzo szybko, bez obaw! Po tym czasie myjemy owoce i warzywa pod bieżącą wodą i gotowe.

Innym sposobem na to, jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców jest kąpiel w wodzie z sodą. Tutaj również potrzebujemy pojemnik, oraz na 1 litr zimnej wody potrzebna jest duża łyżka sody oczyszczonej. Mycie owoców i warzyw z pestycydów przez 12-15 minut w tym roztworze pozwala na usunięcie do 90% zanieczyszczeń.

 

Myjka do żywności Food Cleaner

Myjka do żywności Food Cleaner

 

Jak skutecznie myć owoce i warzywa?

Niestety obie opisane metody są czasochłonne i niewygodne. Codziennie ich stosowanie jest bardzo uciążliwe. Niestety nie są one też w pełni skuteczne - usuwane są głównie zanieczyszczenia stałe, osad, który widzimy. Duża część pestycydów, bakterii, pasożytów i inne szkodliwe substancje w żywności nie są usuwane. Zastanawiacie się pewnie, czy jest skuteczniejsze i wygodniejsze rozwiązanie pozwalające skutecznie myć owoce i warzywa? Odpowiedź brzmi tak.

 

Myjka Food Cleaner DUO

Myjka do żywności Food Cleaner DUO

 

Usuwanie pestycydów myjką ozonowo-ultradźwiękową

Jeśli chcecie poznać najskuteczniejszy sposób na to, jak myć owoce i warzywa z pestycydów, musicie poznać myjki do żywności. Nowoczesne urządzenie, oznowo-ultradźwiękowe myjki do warzyw i owoców, która w zaledwie 10 minut zapewni czystość i świeżość mytym produktom. Skuteczność działania myjek ozonowo-ultradźwiękowych została potwierdzona laboratoryjnie. Jak działa myjka do żywności i na czym polega jej fenomen?

Food Cleaner to niezwykle wygodna w obsłudze myjka do żywności, która oczyści owoce, warzywa, mięso, ryby, owoce morza, ale także przedmioty takie jak zabawki dzieci, akcesoria dla niemowlaków. Food Cleaner zapewni wyjątkową skuteczność usuwania bakterii, pestycydów substancji chemicznych. Urządzenie eliminuje pestycydy, substancje chemiczne, jaja pasożytów, glifosat, likwiduje bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów. Myjka Food Cleaner jest prosta w obsłudze i nie wymaga uzupełniania ozonu, okresowych przeglądów itp. Kupujesz i używasz!

Food Cleaner DUO to najnowszy model myjki do żywności. Jest to trzecia generacja tej myjki (czyli Food Cleaner 3.0). To dwumodułowe urządzenie do oczyszczania żywności. Posiada dwa osobne moduły do oczyszczania owoców/warzyw i mięsa i stację dokującą. Dzięki dwóm oddzielnym modułom wchodzącym w skład zestawu nie musisz już martwić się o mycie owoców zaraz po mięsie. Moduły myjki są w pełni wodoodporne (standard IPX7). Nie ma w nich elementów wrażliwych na wodę jak większość myjek do żywności.

Myjka DUO służy od oczyszczania produktów spożywczych z pozostałości pestycydów, antybiotyków, hormonów, metali ciężkich, pestycydów i innych zanieczyszczeń (w tym biologicznych). Urządzenie dezynfekuje również przybory kuchenne i inne przedmioty. Technologia elektrolityczna wykorzystywana w Food Cleaner DUO / 3.0 pozwala na wielokanałowe oczyszczanie produktów spożywczych. Powstające w trakcie pracy urządzenia jony hydroksylowe i wodór wraz z oddziaływaniem fizykochemicznym oraz związkami powstałymi z substancji mineralnych zawartych w wodzie pozwalają na niezwykle dokładne oczyszcznie produktów spożywczych. Jednocześnie technologia nie generuje toksycznych substancji, pozostawia nietknięte substancje odżywcze oraz nie wymaga stosowania żadnych dodatków chemicznych do czyszczenia, a elektrody pracujące w wodzie mają ogromną trwałośc w porównaniu do wysokonapięciowych wykorzystywanych przy produkcji ozonu.

 

Oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów

 

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

Jeśli nadal nie mamy przekonania co do tradycyjnych ręcznych metod mycia owoców i warzyw z pestycydów to myjka do żywności Milerd Detoxer jest rozwiązaniem. Urządzenie w przeciągu kilku minut z łatwością pozbywa się metali ciężkich, brudu, zarodników pasożytów, oraz pozostałości po stosowaniu środków ochrony roślin czy glifosatu. Myjka Detoxer to odpowiedź na pytanie jak myć owoce i warzywa z pestycydów.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl