Tester Soeks Ecovisor pozwala na pomiar mięsa, ryb, owoców morza w dwóch trybach - GOST i EU. Pomiar odbywa się na podstawie analizy azotanów w produktach spożywczych. Dla mięsa są to opcje: "Mięso (GOST)" oraz "Mięso (EU)". Na naszym blogu opisujemy dlaczego mierzymy azotany.
Tryb GOST
Opcja "Mięso (GOST)" oznacza badanie zgodne z normą GOST - organizacji która m.in. zajmuje się standaryzacją urządzeń na terenie Federacji Rosyjskiej. W trybie GOST pomiar uwzględnia nie tylko azotany, ale też fosforany, glutaminian sodu, azotyny, sole metali ciężkich i inne substancje, których obecność w większych stężeniach nie powinna mieć miejsca w mierzonym produkcie.
Tryb EU
Opcja “Mięso (EU)” - opcja w której substancje chemiczne poza azotanami (takie jak m.in. fosforany, glutaminian sodu, rakotwórcze azotyny, sole metali ciężkich) są w większości pomijane, a wynik badania jest dużo bardziej zbliżony do badania samych azotanów wykonywanego przez laboratoria na terenie Unii Europejskiej.
Wszelkie inne produkty znajdujące się w menu są badane zgodnie z normą GOST. Również badanie na opcji “Norma dla dziecka” powoduje wyświetlenie wyniku zgodnego z GOST.