Jak zbadać jakość wody w Polsce?
Jak zbadać jakość wody w Polsce?

Jakość wody w Polsce nie jest zadowalająca. Często występują w niej zanieczyszczenia, osady. W wielu miejscowościach woda jest bardzo twarda. Powinniśmy samodzielnie kontrolować jej jakość. Nawet woda wodociągowa może zostać wtórnie zanieczyszczona.

Wymagania w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia (7.12.2017r. Dz.U. R.P,Warszawa,dnia 11.12.2017 r. Poz.2294). Woda powinna odpowiadać wymaganiom pod względem m.in. smaku, zapachu, barwy, mętności, pH, twardości, ilości chlorków.

Temperatura wody wpływa na jej smak. Zimna woda orzeźwia, przyśpiesza tętno. Ciepła woda może sprzyjać rozwijaniu się w niej drobnoustrojów i bakterii. Temperatura ma również wpływ na napowietrzenie wody. Działa ona na stężenie tlenu w wodzie. Im wyższa temperatura tym mniejsza rozpuszczalność tlenu w cieczy. Ma to duże znaczenie dla zwierząt hodowanych w akwariach wypełnionych wodą.

Zmianę barwę wody mogą powodować związki organiczne, związki żelaza, magnezu, manganu. Barwa ma wpływ na "apetyczność" wody, na to czy jest ona pożądana przez konsumenta. Najbardziej pożądana jest woda bezbarwna.

Wysokie pH powodują rozpuszczalne sole obecne w tej wodzie. Woda o wysokim pH kwalifikuje się do wód alkalicznych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pozwalają utrzymać prawidłowy bilans kwasowo-zasadowy, regulują gospodarkę pokarmową organizmu i wspomagają funkcjonowanie układu mięśniowego. Woda o kwaśnym(niskim) pH powoduje zakwaszenie organizmu.

Twardość wody zależy głównie od obecności jonów wapnia i magnezu. Woda miękka nie zawiera tylu korzystnych dla zdrowia pierwiastków co woda twarda dlatego powinno się pić wodę lekko twardą. Twarda woda dzięki zawartości żelaza, magnezu i wapnia korzystnie działa szczególnie na nasz układ krążenia. Natomiast woda miękka jest lepsza podczas kąpieli, jest dużo łagodniejsza dla naszej skóry niż woda twarda. Woda miękka jest lepsza również dla pralek, ponieważ woda twarda powoduje osadzanie się kamienia we wnętrzu pralki co znacznie skraca jej żywotność.

Wody ze zwiększoną ilością chlorków mają przeważnie słony smak zatem raczej nie są pożądane przez konsumenta do picia. Chlorki w wodzie mogą znaleźć się z różnych przyczyn takich jak pokłady soli, zanieczyszczenia, odpadki pochodzenia zwierzęcego. Zbyt duża obecność chlorków w wodzie powoduje korozję w sieci wodociągowej a to z kolei przyczynia się do wzrostu ilości metali w użytkowej wodzie.

Porównując wodę ze studni do wody z wodociągów można wywnioskować, że woda ze studni jest bardziej zanieczyszczona od tej z wodociągów. Jest to spowodowane zanieczyszczeniami przedostającymi się z gleby do wody. Cechuje się za to bardzo małą ilością chlorków. Woda ze studni to woda średnio-twarda. Jest za to bardziej mętna od wody wodociągowej. Jakość wody ze studni zależy od jej usytuowania, obecności w okolicy wysypisk śmieci, ferm zwierzęcych i intensywnych upraw rolniczych. Woda wodociągowa z reguły mieści się w normach określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w Sprawie Jakości Wody Przeznaczonej do Picia Przez Ludzi. Jest ona stale badana przez lokalne stacje sanitarno-epidemiologiczne.

Pomimo ciągłych badań i uzdatniania wody wodociągowej może ona zostać wtórnie zanieczyszczona przez piasek lub korozję podczas przepływu przez rury, dlatego warto samodzielnie badać jej jakość.

Aby mieć pewność, że spożywana przez Nas woda jest wolna od zanieczyszczeń warto użyć testera Soeks Ecovisor F4, który dzięki funkcji badania wody, sprawdzi jej twardość. Dzięki uzyskanemu wynikowi można dowiedzieć się czy spożywana woda szkodzi naszemu zdrowiu. Ecovisor F4 sprawdzi także jakość owoców, warzyw, mięsa.

 Tester wody Ecovisor

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl