W wywiadzie Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych stwierdził, że kryzys powoduje że jakość żywności spada. Jest to spowodowane obniżeniem stopy życiowej Polaków i zwiększeniem popytu na tańszą żywność.
Jakość żywności
Producenci i dystrybutorzy żywności, aby radzić sobie z gorszą koniunkturą chcą obniżać koszty jej produkcji. Firmy z branży spożywczej będą coraz chętniej poszukiwały tanich zamienników, niestety kosztem jakości. Wnioski z wywiadu nie są optymistyczne. Aby zapobiec pogarszaniu się jakości produktów spożywczych, my jako konsumenci powinniśmy być bardziej świadomi robiąc zakupy i kontrolować pochodzenie produktów które wrzucamy do koszyka w sklepie.
Źródło: portalspozywczy.pl
Tester żywności
Tester żywności Soeks Ecovisor F4 pozwala przeprowadzić analizę jakości żywności na podstawie zawartości azotanów w świeżych nieprzetworzonych owocach, warzywach, mięsie i rybach. Analiza ta opiera się na przewodnictwie przemiennego prądu wysokiej częstotliwości w mierzonym produkcie. Tester żywności wykrywa także inne substancje które znalazły się w badanym produkcie, a ich stężenie i obecność nie odpowiada temu co powinno być przy standardowej uprawie i hodowli.