Szkodliwe substancje w żywności
Szkodliwe substancje w żywności

W dzisiejszych czasach otoczeni jesteśmy uginającymi się pod ciężarem półkami sklepowymi. Dowolne kolory, ilość gatunków, produkty BIO, EKO, Organic, dla alergików, wegetarian, wegan. Do wyboru, do koloru! Ale czy na co dzień zadajemy sobie pytanie o jakość produktów żywnościowych? Czy wiemy, co tak na prawdę jemy?

Zagrożenia zdrowotne

Teoretycznie każdy z nas zdaje sobie sprawę z zagrożeń zdrowotnych, jakimi naszprycowana jest dzisiaj żywność – substancje słodzące, chemiczne dodatki i ulepszacze, szkodliwe substancje dodatkowe. Niewielu jednak z nas kontroluje to, co kupujemy w sklepie. W tym artykule chcemy zawrzeć kilka istotnych informacji na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów, aby uchronić się od problemów ze zdrowiem. Opisujemy zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancjami.

 

Rodzaje szkodliwych substancji

Aby wykluczyć zagrożenia zdrowotne związane ze spożywaniem szkodliwych dodatków i substancji chemicznych szkodliwych dla zdrowia oraz podnieść jakość produktów spożywczych postanowiliśmy zrobić listę najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia (a nawet i życia!) związków chemicznych i ulepszaczy, oraz przeprowadzić test jakości żywności. Z wydrukowaną listą TOP10 szkodliwych dla człowieka substancji udaliśmy się do sklepu. Zadanie nie było łatwe, przynajmniej na początku, bowiem eliminacja wszystkich pozycji z listy była prawie niemożliwa, a wyniki testu zatrważające – substancje słodzące i inne substancje szkodliwe dla zdrowia są prawie wszędzie! Specjalnie dla Was zostawiamy naszą listę szkodliwych substancji dodatkowych wraz z krótkim opisem.

 

Szkodliwe substancje w mięsie

 

Lista szkodliwych substancji

  1. Sztuczne substancje słodzące – np. Aspartam (E951), Sacharyna, Sorbitol, substancje dodatkowe, które mogą wywołać padaczkę, bóle głowy i depresję. Znajdują się w gumie do żucia, słodzikach;
  2. Emulgatory – np.E80, substancje chemiczne szkodliwe dla zdrowia, wywołują podrażnienie jelit, znajdują się w mleku, lodach, lub twarogu;
  3. Sztuczne barwniki spożywcze, wywołują reakcje alergiczne, problemy z jelitami i żołądkiem, bezsenność, część z nich jest rakotwórcza. Znajdują się w napojach kolorowych, przetworzonej żywności, galaretkach, owocach konserwowanych;
  4. Glutaminian sodu – jest on organicznym związkiem chemicznym, dopuszczonym przez Agencje Żywności i Leków aż w dwudziestu nazwach tego składnika, co może zmylić konsumentów. Znajduje się w zapach instant, gotowych sosach i konserwach;
  5. Benzoesan sodu – może wywoływać astmę, alergie, w reakcji z witaminą C wytwarza benzen – szkodliwą dla człowieka substancję. Znajduje się w gotowych przetworach, zupach, sosach i napojach gazowanych;
  6. Kwas fosforowy (E338) – demineralizuje zęby oraz kości, zmniejsza wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu. Znajduje się w konserwach, serach, wędlinach i coca-coli;
  7. Dwutlenek siarki (E220) – niszczy witaminę B12, może wywołać bóle głowy, alergie, oraz zaburza pracę jelit. Stosowany jest do konserwowania suszonych owoców i warzyw;
  8. Substancje przeciwzbrylające – mogą powodować chorobę Alzheimera, znajdują się m.in. w soli, cukrze pudrze, koncetracie;
  9. Wosk, imazalil – to środki konserwujące i poprawiające wygląd owoców i warzyw, wywołują problemy gastryczne, wzdęcia, osłabienie. Znajduje się na cytrusach, jabłkach, arbuzach, bananach;
  10. Karagen (E407) – wywołuje złośliwe zmiany w jelitach i żołądku, powoduje owrzodzenie przewodu pokarmowego. Stosowany jest jako zagęstnik w wędlinach, śmietanie, dżemach, galaretkach.

 

Szkodliwe substancje w żywności

 

Pestycydy i glifosat - szkodliwe działanie

I choć lista szkodliwych dla naszego zdrowia substancji nie jest krótka, to tylko kilka przykładów na zagrożenia zdrowotne, jakie czekają na nas podczas robienia zakupów. Warto również pamiętać o bardzo niebezpiecznym dla zdrowia glifosacie – występującym w środkach ochrony roślin, rakotwórczym dla człowieka, często znajdującym się w pieczywie, ciastach i produktach zbożowych. Równie niebezpieczne dla zdrowia są pestycydy – naturalne lub syntetyczne substancje, używane do zwalczania szkodliwych i niepożądanych organizmów, ochrony roślin uprawnych, lasów i zbiorników wodnych. Najczęściej spotykane są na truskawkach, szpinaku, ziemniakach, zbożu. Ta substancja szkodliwa dla zdrowia może być trująca, rakotwórcza, a także może zaburzać gospodarkę hormonalną i enzymatyczną człowieka. Oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów to temat któremu poświęciliśmy osobny artykuł w naszym serwisie.

 

Bezpieczeństwo żywności

Termin bezpieczeństwo żywności pojawił się w 1974 roku, wprowadzony został przez Konferencje Żywnościową FAO. W Polsce w roku 2006 pojawiła się Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która jest zgodna z wymogami Unii Europejskiej. Kontrolę nad przestrzeganiem bezpieczeństwa żywności sprawują cztery instytucje urzędowe, a mianowicie:

  • Państwowa Inspekcja Sanitarna
  • Inspekcja Weterynaryjna
  • Inspekcja Handlowa
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych

Jak jednak wiadomo, najlepiej dopilnować samodzielnie tego, co najważniejsze, a więc jakości żywności oraz bezpieczeństwa swojego i swoich najbliższych. Unikanie substancji chemicznych szkodliwych dla zdrowia to pierwszy krok. Gdzie kupować zdrową żywność? Czy możemy zrobić coś więcej, aby omijać szkodliwe substancje?

 

Opryski żywności

 

Jak unikać szkodliwych substancji?

Oprócz dokładnego czytania etykiet produktów, składu, pochodzenia i analizy zadanie WIEM CO JEM możemy ułatwić sobie na inny sposób. Samodzielnie wykonane potrawy smakują o wiele lepiej, a dokładną wiedzę na temat jakości owoców, warzyw, mies, ryb i kasz możemy otrzymać dzięki zastosowaniu niewielkiego urządzenia Soeks Ecovisor F4. Miernik ten to tester azotanów w żywności, testuje też jakość wody pitnej oraz posiada wiele innych przydatnych funkcji! Dla dzieci oraz osób wrażliwych urządzenie posiada dedykowany program o obniżonej normie dopuszczalnej substancji szkodliwych dla zdrowia. Wystarczy umieścić miernik w nie przetworzonym produkcie, wybrać go z listy, odczytać wynik i gotowe! Jeśli mamy obawy co do niewidzialnych dla oka zanieczyszczeń, pleśni, zarazków i brudu to z tym problemem doskonale radzi sobie Milerd Detoxer – myjka ozonowo-ultradźwiękowa, która myje, dezynfekuje, zabija wszelkie zarodki pasożytów, pozbywa się pyłów i metali ciężkich, a dodatkowo swoje zastosowanie znajduje również przy myciu narzędzi kuchennych, dziecięcych zabawek, okularów, czy dezynfekcji noży. Oba urządzenia doskonale się uzupełniają, dając poczucie spokoju i czystości.

 

Myjka do żywności

 

Szkodliwe dodatki a nasze zdrowie

Życie w ciągłym biegu, dania instant oraz ciągłe poczucie niedostateczności nie ułatwia unikania substancji szkodliwych dla zdrowia. Dlatego obecnie powstaje coraz więcej inicjatyw mających na celu wpływanie na producentów żywności stosujących szkodliwe składniki wypływające negatywnie na zdrowie konsumentów i mogące powodować zagrożenia zdrowotne. Zdrowie człowieka powinno być priorytetem dla producentów żywności. Również my powinniśmy pamiętać, że zdrowie to najcenniejszy skarb i musimy o nie dbać każdego dnia ograniczając ilość szkodliwych dodatków spożywać ich mniej.. Bo któż zrobi to lepiej, niż my sami?

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl