Pomiar azotanów

Czym są azotany?

Azotany to grupa związków chemicznych, sole i estry kwasu azotowego. Azotany znajdują się w nawozach (naturalnych jak i sztucznych) i dlatego są obecne i są obecne w owocach i warzywach. O ile samo występowanie azotanów w produktach spożywczych jest całkowicie normalne, o tyle ich nadmiar jest szkodliwy. W organizmie człowieka azotany przekształcają się w azotyny, które mogą się przyczyniać do powstawania nowotworów, zaburzeń układu nerwowego, zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, nadciśnienia, choroby Alzheimera i innych schorzeń.

Nadmierna ilość aoztanów w owocach, warzywach jest dodatkowo objawem świadczącym o innych nieprawidłowościach. Przekroczenie normy azotanów dla danego produktu może świadczyć o jego przenawożeniu, stosowaniu pestycydów i innych substancji wspomagających uprawy. Możliwe jest też że nadmierna ilość azotanów wynika z obecności metali ciężkich w glebie lub obecności w niej osadów ściekowych.

Pomiar azotanów

Jaka jest najlepsza metoda na zbadanie dokładnego składu owoców, warzyw i sprawdzenie jakie znajdują się w nich substancje? Kosztowne i czasochłonne badania laboratoryjne… niestety tylko tak możemy poznać dokładny skład. Na szczęście, aby określić zdatność produktu do spożycia nie musimy znać jego dokładnego składu i wiedzieć jakie pestycydy i nawozy były stosowane podczas uprawy. Wystarczy zbadanie stężenia azotanów w naszym jabłku i jeśli ich zawartość przekracza normę wiemy, że nie jest ono w 100% zdrowe. Pomiaru azotanów w owocu czy warzywie możemy dokonać korzystając z testera żywności Soeks Ecovisor. Urządzenie wykorzystuje metodę jonometii opatentowaną przez firmę SOEKS.

Testowanie produktów spożywczych

Testowanie produktów spożywczych testerem Ecovisor opiera się na specjalistycznej procedurze, kiedy prąd elektryczny o wysokiej częstotliwości jest przesyłany przez miazgę produktu. Analizator Soeks Ecovisor reaguje na zawartość jonów azotanowych. Odsetek tych jonów w owocach i warzywach określa niezależna metoda analizy. Wynik analizy jest pokazany przez urządzenie w postaci stężenia jonów azotanowych i jego porównanie z maksymalnym dopuszczalnym stężeniem dla określonego produktu. Urządzenie mierzy stężenie azotanów na kilogram produktu netto. Na bazie wykonanych pomiarów możemy porównywać jakość produktów z różnych źródeł wybierając najlepszych dostawców żywności.