Blog kategorie
Produkt dnia
Miernik promieniowania 5G, sieci komórkowych i innych
Miernik promieniowania 5G, sieci komórkowych i innych
1 000,00 zł 949,00 zł
szt.
Ozone Bag
Ozone Bag
439,00 zł
szt.
Myjka Food Cleaner
Myjka Food Cleaner
1 000,00 zł 899,00 zł
szt.
Licznik Geigera, dozymetr SOEKS 112
Licznik Geigera, dozymetr SOEKS 112
389,00 zł
szt.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Pestycydy w truskawkach

Każdej wiosny gdy w sprzedaży pojawiają się świeże owoce i warzywa media zasypują nas informacjami o pestycydach. Mówi się o nich wiele w telewizji, prasie i internecie. Jedne publikacje straszą ich szkodliwością, inne uspokajają. W związku z publikacją artykułu na temat pestycydów w jednym z dużych polskich portali postanowiliśmy zweryfikować informacje podawane przez redaktorów. Tutaj można znaleźć całość artykułu w portalu WP.

Na początek pytanie - dlaczego porusza się tylko problem pestycydów? Dla większości osób zorientowanych w temacie jest to niezrozumiałe, gdyż głównym zagrożeniem dla naszego zdrowia nie są pestycydy, ale azotany. Rolnik chcący uzyskać duży plon będzie intensywnie nawoził uprawy, ale w mediach zazwyczaj brak informacji na temat ogromnych ilości azotanów, które trafiają do pierwszych rzodkiewek, truskawek czy pomidorów. Czemu zawartość substancji nawozowych jest tak istotna? Po zjedzeniu lub obróbce termicznej zaczynają się one zmieniać w toksyczne i rakotwórcze nitrozoaminy - są to jedne z najsilniejszych związków rakotwórczych, a ich szkodliwe działanie zostało potwierdzone naukowo. Są to te same substancje, które powstają podczas smażenia konserwowanego chemicznie mięsa.

Najciekawszą rzeczą jest zestawienie ilości pestycydów i azotanów w produktach. We wspomnianym artykule widzimy zestawienie z badań pestycydów więc przeanalizujmy ile ich tam jest:

0,012+0,031+0,012+0,047+0,018 = 0,12mg na 1 kg produktu

A ile mamy azotanów w truskawkach?

Zwykle od około 40mg/kg do 264 mg/kg

Co z tego wynika?

Ilość zjadanych azotanów jest od 300 do 2000 razy większa niż pestycydów! Takie ilości nie są już śladowe...

Pamiętajmy zatem aby przy ocenie produktów spożywczych nie skupiać się na popularnych hasłach i specjalistycznych nazwach ponieważ jakość naszej żywności nie może być mierzona tylko zawartością pestycydów. Skupienie naszej uwagi na nich może odwracać uwagę od zupełnie innych zagrożeń.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl