Gdzie kupować zdrową żywność?

Przygotowanie każdego posiłku zaczyna się jeszcze przed wejściem do kuchni. Dlatego wartość dań, które przygotowujemy dla naszej rodziny jest wypadkową składających się na nie produktów. Zdrowa i pożywna dieta wymaga przygotowania posiłku na bazie składników co do których jakości nie mamy żadnych wątpliwości. Jest to coraz trudniejsze ponieważ na półkach sklepowych jest coraz więcej produktów spożywczych sztucznie przetworzonych i intensywnie nawożonych. Powoduje to iż zawartość szkodliwych substancji w owocach i warzywach często przekracza zalecane normy. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci, które nie posiadają rozwiniętego układu odpornościowego.

Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo kluczowy jest wybór sklepów, które nie oferują żywności poddawanej intensywnej obróbce, a zawartość sztucznych substancji nie przekracza norm. Normy te powinny być szczególnie restrykcyjne dla dzieci. Obecnie powiększa się oferta sklepów z żywnością ekologiczną, a w dużych supermarketach pojawiają się działy dedykowane zdrowej żywności. Niestety nie zawsze produkty podpisane jako „ekologiczne” rzeczywiście takie są. Hurtownicy i sklepy często nie są w stanie (lub nie chcą) dokładnie kontrolować każdej partii produktów, które sprzedają.

Dokładna weryfikacja żywności i poziomu szkodliwych substancji w jabłku czy marchewce możliwa jest w laboratorium jednak takie badania są bardzo kosztowne i czasochłonne. Rozwój technologii sprawił jednak, że sami możemy sprawdzać ilość sztucznych substancji w żywności, którą kupujemy. Najnowsze modele testerów żywności pozwalają na podstawie pomiaru ilości azotanów w surowym produkcie określić jak bardzo jest on „ekologiczny” czyli jak bardzo był on nastrzykiwany pestycydami. Urządzenia wyposażone w zaawansowane sondy wielopunktowe mogą z dużą dokładnością określić jakość owoców, warzyw, mięsa czy też ryb. W przeciwieństwie do starszych modeli testerów pomiar jest bardzo dokładny, a wyniki powtarzalne. Testery żywności takie jak Ecovisor F4 to podręczne laboratorium, które możemy mieć zawsze przy sobie. Pozwalają one sprawdzać czy ilość azotanów przekracza normy określone dla poszczególnych produktów spożywczych. Dzięki temu możemy sami kontrolować jakość żywności w sklepach spożywczych i wybierać te, które rzeczywiście oferują zdrową żywność.