Blog kategorie
Produkt dnia
Myjka Food Cleaner
Myjka Food Cleaner
1 000,00 zł 899,00 zł
szt.
Dlaczego mierzymy azotany w żywności?

Azotany to grupa związków chemicznych (sole i estry kwasu azotowego) występująca w żywności. Występowanie azotanów w żywności w wysokim stężeniu jest szkodliwe dla ludzi i zwierząt, gdyż w przewodzie pokarmowym (a także już na etapie gotowania/pieczenia) azotany zmieniają się w azotyny i nitrozoaminy. Są to związki silnie rakotwórcze.

Występowanie azotanów w produktach spożywczych jest ściśle powiązane z innymi substancjami np. nawozy słabej jakości zwiększają ilość azotanów w uprawach. Nadmiar azotanów może także świadczyć o zanieczyszczeniu gleby pestycydami wykorzystywanymi podczas oprysków, a także może być konsekwencją zanieczyszczenia powietrza, które poprzez kwaśne deszcze przedostaje się do gleby i następnie do owoców, warzyw. Azotany mogą być wykorzystywane jako wyznacznik umożliwiający szybką ocenę jakości produktów spożywczych bez konieczności wykonywania skomplikowanych badań laboratoryjnych.

Owoce i warzywa

Dlaczego ekotester Soeks mierzy poziom azotanów w produktach spożywczych, ale nie sprawdza zawartości innych substancji szkodliwych? Jest to niestety spowodowane ilością substancji szkodliwych dla ludzi. Ich lista jest tak długa, że żadne urządzenie nie jest w stanie w szybki sposób określić skład owocu czy warzywa. Jest możliwe tylko podczas czasochłonnych, skomplikowanych i kosztownych badań w laboratorium, a i tak nie gwarantuje 100% pewnych wyników ponieważ producenci żywności opracowują coraz to nowe środki bakteriobójcze, pestycydy i środki "wspomagające" uprawy.

Należy zwrócić uwagę na to, że dla zwykłych konsumentów nie jest istotne jaki jest dokładnie skład chemiczny produktów które spożywamy. Wystarczy informacja o ogólnym poziomie zdatności do spożycia. Bazując na tym założeniu firma Soeks opracowała serię testerów żywności (między innymi model Ecovisor F4) umożliwiających wykonanie w warunkach domowych pomiaru azotanów. Test na zawartość azotanów można wykonać w domu czy sklepie na owocach, warzywach, ale także surowym mięsie i rybach. Azotany są tu traktowane jako wskaźnik - czyli na podstawie ilości azotanów w produkcie spożywczym określamy jego jakość. Takie podejście umożliwia wykonywanie pomiarów w bardzo krótkim czasie (do 3 sekund) i przy użyciu małego i prostego w obsłudze urządzenia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl